Fejlesztési Projekt Terv

Helyszín

Szálka a szekszárdi dombvidék déli részén fekvő település, amely Szekszárdtól 8, Pécstől 51 km-re fekszik. A település mellett helyezkedik el egy völgygát megépítésével kialakult nagy kiterjedésű látványos tórendszer. Ez a mesterséges tórendszer, a szép környezet mellett ma a Szálka település egyik legnagyobb vonzereje ,mivel  strandolási, csónakázási és horgászati célokra egyaránt igénybe vehető, továbbá pazar természeti látványosság és remek mikroklímát teremt a környéknek,továbbá a közvetlen szomszédságában levő „Istenvölgye” ideális helyszíne a tervezett projektnek. A méltán híres borvidék,a neves borpincék,  a  környezet vonzereje, túrázási és a vadászati lehetőségek  jelentős turisztikai célok. A szekszárdi dombság szívében lévő gyönyörű természeti közeg, nagyon vonzó lehet a hazánkból,illetve külföldről idetelepülni kívánkozó emberek számára egyaránt. Az „Istenvölgy” közvetlenül a tórendszer mellett helyezkedik el bejárata a település központjától 100m távolságban van.

 

Területe

A tervezett lakópark az „Istenvölgy” 34 ha. területén lesz megvalósítva 214db. önálló építési telek kialakításával,épületek megépítésével és teljes közművesítéssel. A jelenlegi állapot szerint a terület fizikai átalakítása még nem kezdődött el. A terület belterületté történő átalakítása jogerősen befejeződött, a Szálka település rendezési tervébe bekerült. A közműtervek elkészültek, a lakópark telekalakítása 2011-ben jogerősen befejeződött, az önálló telkek földhivatali bejegyzése jogerősen megtörtént.

 

A beruházás célja I.

A kiváló természeti adottságú domborzatos terület, szinte kínálja magát,hogy egy, az egészséges környezet megtartását, mint fő szempontként figyelembe vevő, Öko-Lakópark-Idősek otthona komplexum megépítésével , lehetőséget tudjunk biztosítani az idetelepülni kívánkozó emberek részére. Az Idősek Otthona projekt kivitelezésénél  a hagyományos energia szolgáltatások mellett, figyelembe vesszük az alternatív energiák,mind a talajhő és a napenergia teljes körű hasznosítását, amivel tudjuk biztosítani az épületek teljes fűtési-hűtési energiával történő ellátását. Továbbá a nemkívánatos környezetre káros füst-gáz kibocsájtás is elmarad,így a környezet által biztosított egészségesebb helyen élhetnek az itt lakók.   

A lakópark idősek részére tervezett kialakításánál, mivel a helyszín adottsága rendkívüli módon hasonlít  a már az Egyesült Államokban megvalósult és nagyon kedvelt kialakítású a Református egyház által működtetett„Idősek Otthona” projektet vettük alapul. A projektben a központi épület mellett több egybeépített négy lakásos lakóház kerülne megvalósításra. A főépületben pedig egy-két fős apartman szobák kerülnek kialakításra, továbbá a kiszolgáló létesítmény kompexuma. Az önálló épületekben a párban élő idős emberek tudnak ,akár független ellátásban részesülni. A központi épületben az egyedülálló, illetve a magukat nehezen ellátó párban élő idős emberek kaphatnának minőségi szolgáltatást. A lakóházakban kb.100-120 fő kényelmes elhelyezését lehet biztosítani, míg a központi épület apartmanjaiban további 100-150 fő részére lenne biztosított az elhelyezés. A külföldi hozzátartozók látogatásának idejére egy külön 12 szobás vendégház biztosítana minőségi szállást és ellátást. Az Idősek Otthona minden szinten luxus színvonalú szolgáltatás nyújtására lesz tervezve. Ennek megfelelően a külső-belső kialakításánál, felszerelésénél, a szolgáltatások színvonalánál és az alkalmazottak kiválasztásánál ez elsődleges szempontként szerepel.

 

Beruházás célja II.

Az előző pontban említett beruházási célon kívül, mivel az csak a terület Kb. 40%-át veszi igénybe,közművesített telkek kialakításával ,továbbá teljes körű kivitelezéssel, lehetőséget tudunk biztosítani komplett villák, lakóházak, sorházak kulcsátadásig történő megvalósulására,melyek az Idősek Otthona Projektben említett alternatív energia ellátást figyelembe véve kerülnek kialakításra.